Protegeix la teva empresa amb còpies de seguretat fins a 6 Tb
Protegeix la teva empresa amb còpies de seguretat fins a 6 Tb
Arran d'una conversa amb un advocat que és client nostre, portem mesos des del 2023 estudiant un pla de contenció, gestionant els recursos tecnològics i optimitzant un protocol d'actuació ràpid i segur, per proporcionar protecció i seguretat a les dades de les empreses. Avui 1 de Setembre de 2024 llancem el nostre servei de còpia de seguretat, des de 5Gb incorporat a la tarifa bàsica el cost anual del qual és de 108,90€ iva inclòs, fins a 6Tb incorporat a la tarifa completa el cost anual del qual és de 1149,50€ iva inclòs.
El nostre client advocat es va trobar en una situació compromesa en trobar-se de viatge. A l'hotel amb el seu portàtil no va poder teletreballar en no disposar d'informació concreta que va necessitar en aquell moment sobre un cas judicial que tenia a l'ordinador de la seva oficina, a 250 km de distància. Amb la qual cosa va haver de treballar hores extres a la seva oficina després de tornar del viatge per acudir al judici ben preparat dilluns al matí. Tornant del seu viatge, a l'avió, li va sorgir una altra incertesa: què passaria si perdo el mòbil?, tinc tota la meva agenda laboral, telèfons, cites, avisos, correus electrònics i calendari. Em quedaria sense treball!
DELL Technologies va publicar el 2021 l'índex global de protecció de dades, informant que més del 60% dels usuaris s'ha vist afectat per una pèrdua de dades i la causa principal és: 1r problemes tècnics, 2n errors humans. A continuació t'explicarem com protegir les dades del teu mòbil i les dades del teu ordinador, davant de qualsevol situació d'emergència com accedir a les dades urgentment des de qualsevol lloc, pèrdua o robatori del mòbil o ordinador, avaria, inundació, incendi, ciberatac, tall d'internet, apagada elèctrica, o badada eliminant fitxers: CÒPIA DE SEGURETAT AL NÚVOL.
Còpia de seguretat del teu mòbil iPhone amb iCloud i el teu mòbil Gmail amb Google Takeout
Si utilitzes un mòbil iPhone has de consultar al web d'Apple (https://support.apple.com) per fer una còpia de seguretat de l'iPhone utilitzant iCloud. Si utilitzeu un mòbil amb el sistema operatiu Android i utilitzeu Gmail, podreu fer la còpia de seguretat amb l'eina Google Takeout (https://takeout.google.com) descarregant totes les teves dades a uns fitxers descarregables .ZIP, recorda que l'extensió .MBOX són els fitxers dels teus emails. Per a Symbian OS, WebOS, BlackBerry OS, Ubuntu Phone OS, Windows Phone i altres sistemes operatius hauràs de consultar amb el teu enginyer informàtic de confiança.
Al teu ordinador un cop iniciada la sessió a Gmail amb el teu compte de correu electrònic, accedeix a l'enllaç de Google Takeout (https://takeout.google.com), cerca el títol "Crea una exportació" i selecciona els productes de Google que utilitzis al teu mòbil i vulguis fer la còpia de seguretat. En el cas del nostre client advocat va seleccionar 3: Calendar, Contactes i Correu. Un cop seleccionades totes les aplicacions que utilitzes, tria "Enviar enllaç de descàrrega per correu electrònic", a la freqüència "exportar cada 2 mesos durant 1 any", en tipus d'arxiu ".zip" i en mida del fitxer "2 GB". Un cop executat, podràs sortir de Gmail. Els fitxers per descarregar s'estan processant als servidors de Google i t'avisarà per correu electrònic quan acabi (pot durar fins a diverses hores depenent de la mida dels fitxers). A l'email d'avís Google et proporcionarà un enllaç perquè puguis descarregar els fitxers comprimits a .ZIP i/o .MBOX. Aquests fitxers seran la còpia de seguretat del teu mòbil, i per restaurar les dades en cas d'emergència només hauràs de descomprimir l'arxiu "takeout-codi-001.zip" i accedir a les dades fent click a el fitxer "archive_browser.html".
Còpia de seguretat dels teus ordinadors
Si utilitzes un ordinador iMac o MacBook, has de consultar a la web d'Apple (https://support.apple.com) per fer una còpia de seguretat de l'iMac o MacBook utilitzant iCloud. Atès que la major part dels usuaris fan servir Windows ho explicarem per a aquest sistema operatiu. Per a Linux, Unix, HarmonyOS, Wave OS, webOS, FreeBSD, OpenBSD i altres sistemes operatius hauràs de consultar el teu enginyer informàtic de confiança. Per copiar els programes que tens als teus ordinadors has de tenir els fitxers originals d'instal·lació, i copiar-los per no perdre'ls. Pel que fa a les dades (arxius de text, arxius Word, Excel, Access, Powerpoint, imatges, vídeos, ...) el procés és tan senzill com recopilar tota la informació i copiar-la a una carpeta anomenada "copia-de-seguretat- 1". Però t'explicarem com programar automàticament les còpies de seguretat mentre tu treballes. Així el teu ordinador treballarà per a tu.
Abans de programar (és molt senzill i qualsevol usuari sense coneixements informàtics ho pot fer), el primer que has de tenir clar és que has de complir com a mínim el protocol de les còpies de seguretat: la regla 3-2-1.
3: Representa el nombre mínim de còpies de les teves dades: Un, l'original amb què estàs treballant, més dues còpies: per exemple, treballant al teu ordinador amb les teves dades originals elimines per error el fitxer d'un client perdent totes les dades de contacte, expedient, desenes d'hores de treball, factures i seguiment. Podràs restaurar les dades perquè disposes de dues còpies de seguretat més a les carpetes anomenades "copia-de-seguretat-2" i "copia-de-seguretat-3".
2: Representa els dos tipus diferents de mitjans tecnològics com a mínim que has de fer servir per emmagatzemar les dades: per exemple, un disc dur i un espai al núvol. El disc dur és al teu ordinador de la feina i un matí el teu ordinador no encén. Podràs tenir accés a les teves dades des d'un altre ordinador descarregant-les del núvol.
1: Representa la còpia "fora de les teves oficines" com a mínim, és a dir, una còpia de dades que s'emmagatzema en un suport que no és al lloc on es troben les altres còpies: per exemple, tu treballes a Barcelona tenint còpies de seguretat a les teves oficines de Barcelona, i altres còpies de seguretat a Màlaga. Si a Barcelona hi ha una inundació i les teves oficines estan submergides a l'aigua per una tempesta, és molt probable que a Màlaga no hi hagi hagut tempesta, tenint les còpies de seguretat de Màlaga fora de perill.
Com que estàs llegint hauràs arribat a la conclusió que les dades del teu negoci tenen un valor incalculable, i perdre'ls no només pot repercutir negativament en les vendes i els clients, sinó que fins i tot pot arribar el cas d'haver de tancar la teva empresa. Recorda que no has d'escatimar en inversions pel teu negoci, pel teu treball: La teva empresa manté ple el teu frigorífic i proporciona sostre, menjar i protecció a la teva família. Inverteix en ordinadors, discos durs sòlids SSD i espai al núvol.
És important tenir un ordinador de reserva amb les dades actualitzades en cas que el teu actual ordinador falli i no torni a encendre: per un pic d'alta tensió que afecti la circuiteria, un tall d'electricitat que faci malbé la font d'alimentació del PC, una avaria al disc dur, un virus informàtic que anul·li l'accés a l'ordinador o una gotera per un trencament de canonades a l'edifici. Recorda col·locar tots els ordinadors sobre les taules o altres mobles, si hi ha goteres s'entolla el terra, i els ordinadors col·locats a terra provocaran un curtcircuit i ho perdràs tot. Podràs seguir amb la teva feina canviant d'ordinador en menys de 5 minuts, el treus de la caixa del magatzem i l'encens sense perdre temps, sense parar la jornada laboral, ni interrompre el teu servei, evitant perdre clients i vendes.
Instal·lant diversos discs durs sòlids SSD als teus ordinadors (recomanem que siguin de gran capacitat, similar al disc dur original unitat C), et permetrà complir amb la regla 3-2-1, copiant totes les dades dels teus clients, comptabilitat, factures, projectes, pressupostos i expedients a cada disc dur, evitant perdre informació en cas que s'avaríeu un disc dur concret. L'avantatge dels discs durs sòlids SSD, davant dels antics i més econòmics discos durs mecànics HDD és que: 1) consumeixen menys watts estalviant electricitat. 2) no vibren en no tenir un motor que faci girar el disc evitant trencaments de motor per les vibracions. 3) no es fragmenten i es divideixen les dades evitant que l'accés a la informació sigui més lent. 4) l'accés i transferència de les dades és molt més ràpid ja que funciona mitjançant microxips interconnectats en comptes de discos magnètics, 5) el magnetisme no els afecta, com apropar-los l'imant d'un altaveu, d'uns auriculars o les microones que emeten els mòbils. 6) són silenciosos. 7) resisteixen els cops i els moviments bruscos en cas de mudança o transport de l'ordinador.
Disposant d'espai al núvol per copiar les dades, a més de complir amb el protocol de seguretat 3-2-1 a les còpies, podràs rescatar la informació des de qualsevol ordinador i des de qualsevol punt del planeta tenint accés a Internet. Com les còpies de seguretat, que pots veure en aquest enllaç, fins a 6 Tb fora de les teves oficines que t'ofereix Picasso Business Center.
inundació en unes oficines
" Assegura les dades del teu negoci davant d'una apagada, inundació, avaria, incendi o ciberatac. "
Còpia de seguretat de les dades de la teva empresa
Ara que has invertit a protegir el teu negoci i les dades que mantenen viva la teva empresa a tot l'equip tecnològic, començarem a programar les còpies de seguretat. MOLT IMPORTANT: Es realitzaran còpies redundants, és a dir, el que modifiquis a les dades originals seran modificats en totes les còpies. Si crees o modifiques fitxers, aquests seran creats o modificats a les còpies, si elimines fitxers, aquests seran eliminats a les còpies. No seran còpies acumulades, és a dir, no s'acumularan dades antigues amb dades noves. Fes diverses proves amb fitxers i carpetes que no et serveixin abans d'executar-ho amb les dades de la teva empresa. Atès que la major part dels usuaris fan servir Windows ho explicarem per a aquest sistema operatiu. Per a Linux, Unix, MacOS, HarmonyOS, Wave OS, webOS, FreeBSD, OpenBSD i altres sistemes operatius hauràs de consultar amb el teu enginyer informàtic de confiança. Quan has instal·lat dos discs durs sòlids SSD extres als teus ordinadors, has de crear al teu disc dur original (normalment la unitat C) un fitxer anomenat "seguretat" amb l'extensió .BAT, i tenir com a unitats D i E els discs durs sòlids SSD extres. Utilitza només els discs durs extres per a les còpies de seguretat, no per a altres propòsits. L'ordinador de la teva oficina no és una joguina per veure pel·lícules, jugar a videojocs o veure ximpleries a TikTok. És la teva eina de treball. L'eina que manté ple el teu frigorífic i proporciona sostre, menjar i protecció a la teva família.
Tenint en compte com a exemple que dins de la carpeta "clients" hi ha totes les dades de la teva empresa, clients, projectes, proveïdors, hisenda, seguretat social, màrqueting, publicitat, comptabilitat i empleats. Les carpetes "copia-de-seguretat-1", "copia-de-seguretat-2" i "copia-de-seguretat-3" han d'existir, encara que estiguin buides. El contingut del fitxer "seguretat.bat" serà el següent:
@echo off
robocopy "C:\clients" "C:\copia-de-seguretat-1" /MIR /R:1 /W:2 /SEC /SECFIX /Z /V
robocopy "C:\clients" "D:\copia-de-seguretat-2" /MIR /R:1 /W:2 /SEC /SECFIX /Z /V
robocopy "C:\clients" "E:\copia-de-seguretat-3" /MIR /R:1 /W:2 /SEC /SECFIX /Z /V
Ara toca programar l'execució de les còpies de seguretat de les dades del teu negoci, i aprofitarem per fer també còpies de seguretat del propi sistema operatiu. Recomanem que es faci un cop per setmana, per exemple, a última hora de la jornada de divendres, actualitzant les dades creades, eliminades i modificades durant la setmana laboral.
Programació de còpies de seguretat del teu sistema operatiu: Windows, Linux i macOS
Tornem a explicar-ho per a Windows, ja que és el sistema operatiu més usat. Per a altres sistemes operatius com Linux, Unix, MacOS, HarmonyOS, Wave OS, webOS, FreeBSD, OpenBSD i altres sistemes operatius hauràs de consultar amb el teu enginyer informàtic de confiança. Per això farem servir "Còpia de seguretat i restauració" (Windows 7), que és com es diu l'opció tot i que segueix sent inclosa fins a Windows 10. Si el teu sistema operatiu Windows és diferent i no trobes el programa "Còpia de seguretat i restauració", utilitza el cercador DuckDuckGo i la plataforma de vídeos Rumble. Hi ha centenars de tutorials realitzats per programadors freelance, tècnics informàtics i enginyers informàtics.
Primer de tot, haureu d'obrir "Còpies de seguretat i restauració" (Windows 7) situat al "Panel de Control". El programa serveix tant per crear còpies de seguretat com per restaurar-les, de manera que el primer pas és fer clic a "Configurar còpies de seguretat". Hauràs de triar on guardaràs la còpia de seguretat. El programa no et deixa guardar-la a la mateixa unitat de disc C que estàs usant, de manera que utilitzaràs la unitat D del teu disc dur sòlid SSD extra que vas instal·lar, comptant amb suficient espai disponible. A continuació permet que Windows triï per tu quins elements copiar. Aquesta és l'opció que us recomanem, ja que la configuració de Windows inclou una imatge del sistema. La següent finestra mostra un resum de les tasques que es duran a terme, i tens l'opció de programar la còpia de seguretat perquè s'executi automàticament cada setmana, que com us hem recomanat, podries programar-ho els divendres a les 17h, perquè a les 20h aproximadament hagi acabat de fer totes les còpies de seguretat. Si tot està correcte, premeu "Guardar configuració i executar còpia de seguretat". La còpia de seguretat començarà de seguida i podràs seguir el progrés des de la finestra. Tingues paciència, perquè fàcilment trigarà dues o tres hores depenent de la quantitat de dades. Pots seguir usant el teu ordinador mentrestant, encara que és probable que funcioni més lent del normal.
Programació de les còpies de seguretat de les dades del teu negoci (fitxer .BAT)
Tornem a explicar-ho per a Windows, ja que és el sistema operatiu més usat. Per a altres sistemes operatius com Linux, Unix, MacOS, HarmonyOS, Wave OS, webOS, FreeBSD, OpenBSD i altres sistemes operatius hauràs de consultar amb el teu enginyer informàtic de confiança. Si el vostre sistema operatiu Windows és diferent i no trobeu el programa "Programador de Tasques", utilitzeu el cercador DuckDuckGo i la plataforma de vídeos Rumble. Hi ha centenars de tutorials realitzats per programadors freelance, tècnics informàtics i enginyers informàtics. Farem servir el "Programador de Tasques" que ens serveix per configurar una acció a realitzar per un programa en un moment determinat com: en iniciar-se l'equip, diàriament, setmanalment, etc. Obrim el "Programador de Tasques", que està localitzat a "Inici", "Tots els Programes", "Accessoris", "Eines del sistema". Creem una nova tasca fent clic amb el botó dret del ratolí sobre la carpeta "Crear tasca". Ens obrirà l'assistent per crear la tasca on l'anomenem com desitgem al caseller "Nom", situat a la pestanya "General", per exemple "Còpia de seguretat". A la mateixa pestanya "General" a "Opcions de seguretat", seleccionem "Executar només quan l'usuari hagi iniciat la sessió". La resta d'opcions els deixem en blanc. A la següent pestanya "Desencadenadors" seleccionem "Nou". Seleccionarem quan desitgem que comenci, això és al nostre criteri coneixent que requerim de la tasca que estem programant, en el nostre exemple seria "setmanalment, els divendres a les 17:00h". Ara a la pestanya "Accions" configurarem el que realitzarà o executarà la tasca, premem click a "Nou". La configuració de l'acció varia depenent de l'aplicació o la tasca, en el nostre exemple seria "Acció: Iniciar un programa", polsem el botó "Examinar" i anem a la unitat C per seleccionar el fitxer "seguretat.bat". A les pestanyes "Condicions" i "Configuració" no fem res. I finalment premem el botó "Acceptar". La nostra tasca de fer les còpies de seguretat començarà a executar-se tots els divendres a les 17:00h automàticament, mentre treballem. Quan s'executi s'obrirà una finestra amb el fons de color negre i es començarà a moure multitud de línies de paraules de color blanc a molta velocitat com a la imatge que hi ha en aquest article. Perquè no ens molesti la finestra, la minimitzem i continuem treballant amb l'ordinador mentre que l'ordinador està treballant fent les tres còpies de seguretat als tres discos durs que tenim instal·lats.
Còpia de seguretat al núvol (internet)
Bé, ja tens tres còpies de seguretat en tres discos durs diferents, i amb l'ordinador de reserva que serà una còpia exacta del teu ordinador amb què treballes cada dia, tindràs aquestes tres còpies de seguretat en un ordinador diferent. Ara queda tenir aquestes tres còpies de seguretat al núvol, és a dir, a internet. Per fer-ho i seguint les nostres instruccions enviaràs als servidors de Picasso Business Center les dades.
Un cop haguem rebut les dades de la teva còpia de seguretat, i dins del servei que oferim al núvol, per part nostra ho copiarem 4 vegades, distribuint la còpia de seguretat en 4 centres de dades o servidors, ubicats a 4 països (Espanya, Irlanda, Suècia i Lituània). Tots sota la legislació europea de protecció de dades RGPD. El motiu és perquè aquests països són independents energèticament, i en cas d'apagada elèctrica en un país, la resta de països continuaran oferint les dades en línia. Si tinguéssim les dades en dos servidors dins d'un mateix país, i aquest país pateix una caiguda del subministrament elèctric, els dos centres de dades estarien afectats depenent únicament dels seus grups electrògens i que funcionin correctament.
En resum, amb aquestes mesures de prevenció i seguretat, tindreu en total 11 còpies de seguretat a més de l'original. En aquest cas només hi ha una possibilitat perquè les dades de la teva empresa desapareguin: que un meteorit de la mida de Rússia impacti a la terra i es desintegri el nostre planeta. Tranquil, quan tinguem un pla de contenció i un protocol d'actuació, ho publicarem.
Millor tenir-lo i no necessitar-lo, que necessitar-lo i no tenir-lo
Mesures extres per a apagades d'electricitat
Tenint en compte que una apagada d'electricitat no afecta el servei d'internet, ja que les grans empreses de telecomunicacions que proveeixen serveis de connexió a internet tenen multitud de grups electrògens repartits en punts estratègics per la geografia del teu país preparats per a aquests esdeveniments. Tu sí que estaràs afectat ja que els teus routers, hubs, switches i ordinadors funcionen amb electricitat, i com a mesura extra has d'invertir comprant per a la teva empresa un generador elèctric o un grup electrogen, preferentment amb tecnologia inverter ja que protegeixin les delicades circuiteries i microxips de els ordinadors de les baixades i pujades de tensió que un generador elèctric pugui produir, depenent dels watts que consumeixin els teus ordinadors i equips electrònics. Per subministrar energia en cas de talls d'electricitat programats o perllongats com passa actualment a Cuba amb 20 hores sense llum i Equador amb 10 hores sense subministrament elèctric. El que no hi hagi al teu país talls d'electricitat programats o perllongats no vol dir que mai no pugui succeir. De fet a països molt desenvolupats com els EUA, Canadà, Noruega, Finlàndia o Espanya ha passat que durant diversos dies no han tingut subministrament elèctric en zones concretes per violentes tempestes de neu, huracans o inundacions per borrasques molt intenses. Posaràs en perill el mitjà que subministra a tu ia la teva família sostre i menjar, és a dir, posar en perill el teu negoci? Mai no està de més tenir un generador elèctric nou i sense estrenar al magatzem per utilitzar-lo en cas d'emergència, atès que quan ja passa, la demanda i els preus dels generadors elèctrics pugen exponencialment i l'oferta escasseja, fins i tot les existències s'esgoten, com està passant actualment a l'Equador i Cuba. El que no has de comprar per emmagatzemar és la benzina i l'oli de motor que els generadors elèctrics i grups electrògens consumeixen, atès que les propietats dels hidrocarburs refinats i additius que lubriquen el motor, i eviten que s'oxidin caduquen amb el pas de les setmanes. L'oxigen (l'aire), l'aigua (la humitat) i la calor acceleren la descomposició de la benzina, dièsel i olis. Fins i tot emmagatzemats de forma hermètica, en ambients secs i amb temperatures baixes. La gasolina i l'oli l'has de comprar just quan estrenaràs el generador o grup electrogen.
Per a apagades esporàdiques d'alguns minuts o unes poques hores, i imprevistos per avaries en transformadors, fallades i curtcircuits en centrals hidroelèctriques, solars, eòliques, tèrmiques o nuclears, per nevades, calor extrema, vents, tempestes, borrasques, huracans o incendis forestals com ha passat en algunes poblacions rurals de Bangla Desh, Pakistan, Índia, Brasil, Iran, Turquia, Canadà, Noruega, Finlàndia, Perú, Veneçuela, Nevada (EUA), Califòrnia (EUA), Florida (EUA), Mississippi (EUA), Texas (EUA), Louisiana (EUA) o Mèxic és recomanable tenir un SAI (Sistema d'Alimentació Ininterromput) o UPS (Uninterruptible Power Supply) potent. Tenint en compte que el SAI no és per continuar treballant atesa l'escassetat de capacitat de les bateries. Només s'han d'usar per apagar immediatament els ordinadors i els encaminadors (dispositiu que permet interconnectar xarxes d'internet amb diferents dispositius com ordinadors, servidors, telèfons IP o impressores establint la millor ruta que destinarà a cada paquet d'informació digital per arribar a la xarxa i als dispositius) amb seguretat en cas de tall denergia imminent. Quan a un router se li talla l'electricitat corres el risc de desconfigurar-se, i si a un ordinador se li talla l'electricitat corres el risc que el sistema operatiu no torni a executar-se novament sense problemes, provocant possibles errors al sistema operatiu ia els discos durs, a més de perdre la feina que no has guardat prèviament. Aquestes apagades són esporàdiques i molt curtes en el temps (variant entre diversos segons en cas de fallada en un transformador d'una subestació elèctrica, a una o dues hores). Els SAI online (double conversion) ofereixen una protecció exhaustiva davant de les fallades més habituals del corrent com talls, baixades i pics de tensió. Aquest tipus de SAI treballa contínuament, de manera que no hi ha un salt de l'alimentació via corrent a la del SAI quan hi ha una errada, oferint un subministrament estable. Són els recomanats per a empreses i pimes.
Evita el biaix de la normalitat
És l'estat psicològic caracteritzat per la negació de les possibilitats reals que un desastre financer, energètic, tecnològic, climatològic o conflicte armat tingui lloc i sobre les greus conseqüències que tant ocasionaria a les persones, a les seves propietats ia les empreses. És el que es coneix com el biaix de normalitat.
Estadísticament, i sense generalitzar, emprant sempre el principi o llei de Pareto (80/20): Els empresaris, autònoms i emprenedors tenim una actitud innata que no tenen els empleats i funcionaris, i és la PLANIFICACIÓ de tot el que executarem. Començant pel pla de negoci quan se'ns acudeix una idea, i continuant amb el pla de màrqueting, pla comptable, pla financer..., ho planifiquem tot perquè els resultats siguin el més eficients possibles, invertint el menor temps i diners possibles, obtenint les màximes vendes i els màxims beneficis. Ens preparem per a les recessions, destinem fons o "guardioles" dels beneficis obtinguts mensualment per a èpoques de temps de crisi o escassetat. Tot i això, aquells empresaris que per pensar que mai passarà res, que no cal ser catastrofistes, alarmistes o paranoics, que el govern del seu país sempre els ajudarà perquè tenen drets i paguen molts impostos, que les autoritats actuaran amb rapidesa i organització, o que no els afectaran majorment una possible crisi. Aquest tipus de persones no prendran cap mena de previsió, ni invertiran temps en protocols dactuació, mesures de contenció, organització i actuació immediata. Esperant que algú els ajudi mentre la competència se'ls avança reobrint els seus negocis, venent i obtenint clients més ràpidament.
És en aquests moments quan passen immediatament de l'estat de negació al de la més absoluta angoixa i busquen amb desesperació que els qui van prendre previsions els hi presten ajuda, és a dir, aquells que van invertir en tecnologia, recursos i temps, i van planificar amb detall els seus protocols de actuació.
"Aquí mai no passarà res"
Aquesta frase només obeeix a la manca d'informació i d'interès en el tema, ja que cada dia en algun lloc del món passa un desastre producte de la fúria de la natura o de la mà de l'home. Només veure les notícies si no és un atac terrorista, és un tall de llum, un huracà, un crac borsari, una apagada a internet, una fallada tècnica en una xarxa social, un error tècnic en una empresa multinacional tecnològica, un tornado, una guerra, un sisme submarí o un tremolor de terra. I si bé és cert que no tots es poden predir, el que sí que es pot és estar preparats per quan passin. Minimitzant les pèrdues que es puguin ocasionar i reactivant l'activitat de la teva empresa com més aviat millor sense dependre d'administracions públiques ni terceres empreses.
"Mai vaig imaginar que això em podria passar"
Les xifres són realment sorprenents, ja que s'ha arribat a calcular que més del 40% de la població no pren previsions per a situacions d'emergència provocades només pels desastres naturals, que són en tot cas els de més probabilitat a passar.
És més forta la seva creença que res de dolent els passarà, davant de tots els fets irrefutables que tenen davant dels seus ulls. Amb base en això, alguns fins i tot tenen la gosadia d'exigir ajudes econòmiques i queixar-se de la lentitud en la resposta per part de les autoritats. Són ells els que en veure com han quedat els seus negocis, repeteixen sense parar "mai vaig pensar que alguna cosa així podria realment passar-me a mi", i són els que protesten contínuament per la denegació de les ajudes promeses a la televisió per companyies d'assegurances o polítiques aprofitant l'embranzida mediàtica i l'alta audiència per aquests esdeveniments.
En aquesta situació on els envaeix la depressió i la desesperació pel futur ombrívol que els espera, sense negoci, sense clients i sense ingressos, tan sols es dediquen a buscar l'ajuda d'un familiar, veí, amic o d'un empresari que saben que sí que es va preparar. Quan ja no hi ha electricitat, telecomunicacions, ordinadors, mòbils o informació perduda, comencen els laments i les acusacions. Que diferent hagués estat tot si haguessin fet còpies de seguretat, tinguessin ordinadors de reserva o un generador elèctric. És clar que tot i així qualsevol pot veure's afectat però almenys haurien treballat per evitar-ho o minimitzar pèrdues en la mesura del possible.
La cigala i la formiga
D'aquestes situacions se'n basa l'antiga faula per a nens de la cigala i la formiga portada al món empresarial. La cigala i la formiga és una de les faules atribuïdes a Esopo al segle VI a.c., fabulista de l'Antiga Grècia, i recreada per Jean de La Fontaine el 1691 i Félix María Samaniego el 1781. En la versió d'Esopo, els personatges són una formiga i un escarabat. A la faula apareix una cigala (presa a les històries com un llagosta) que en venir l'hivern es troba desproveïda d'aliment i acudeix a demanar-ho prestat a la seva veïna; una formiga. Aquesta, tement no tenir-ne prou per a totes dues li nega el préstec de menjar i li recrimina haver passat l'estiu gandulejant i cantant en comptes d'haver fet amuntegament d'aliments per a l'estació freda. Es tracta, com totes les faules de La Fontaine, d'una història didàctica (amb moralitat), atès que en aquest cas el treball incessant de la formiga es veu recompensat amb la supervivència i la despreocupació de la cigala que es paga amb la vida.
Per què ningú no m'ajuda? És molt fàcil acusar les autoritats i els qui van dedicar temps i esforç a prendre mesures, inversions i estructurar un pla, en comptes de pensar com seria de diferent la seva situació si no s'haguessin deixat portar pel biaix de normalitat. És aquí quan el risc per als empresaris intel·ligents pot augmentar, ja que s'hauran convertit en la solució per als que abans mai no van pensar que alguna cosa així podria passar.
Les espècies (i les empreses) que sobreviuen no són les més fortes ni les més intel·ligents, sinó les que s'adapten millor al canvi.
Charles Robert Darwin
24 de novembre de 1859
Picasso Business Center
La intel·ligència artificial, els robots i els algorismes informàtics no entenen quines emocions hi ha darrere dels processos d'un negoci, per la qual cosa a Picasso Business Center només incloem empleats reals.
Per comentar sobre aquest article utilitza la xarxa social de Picasso Business Center a Facebook: https://www.facebook.com/picassobusinesscenter
Picasso Business Center no es fa responsable de les opinions i continguts dels seus col·laboradors redactats i publicats al seu blog, corresponent tota responsabilitat a les persones i empreses que redacten aquestes opinions.
Picasso Business Center publicita el teu negoci a 406 dominis pertanyents a 191 països i redactat en 54 idiomes, tal com hem fet en aquest article amb Picasso Business Center INFORMA'T ARA